Hal a tortán

Sztárok vetélkednek a tv2 főzős valóság-showjában

Utolsó kommentek

Kereső

Egyedi keresés

Ganxsta Zolee menüje

2008.09.03. 01:43 welltina

Ganxstát főzőtudománya most sem hagyta cserben, a vacsora után a játékosok mind a tíz ujjukat megnyalták – Fekete Laci kivételével.

„Laci nem ette meg sem a mézes-csilis csirkeszárnyat, sem az andalúz levest. Azt mondja, nem szereti. Nem eszik levest, nem eszik csirkeszárnyat, semmit. Azt hittem, ő lesz majd a nagyevő, aztán nem… Egész héten vele volt a baj ilyen szempontból, nem gondoltam, hogy ő nyafog majd a legtöbbet. De ellensúlyozta azzal, hogy jó fej volt, még ha lepontozott is.” – nevetett Zolee

 

 

 

Ganxsta Zolee menüje:

 

Előétel:

 

Zolee receptje:

 

Gaspachio (spanyol) leves
Hozzávalók: 4 db érett paradicsom, 2 db közepes salátauborka, 2-2db húsos piros és zöld paprika, 1 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál szárított majoránna, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál olivaolaj, egy csipetnyi bors, egy csipetnyi cukor, egy csipetnyi só. Tálaláshoz: 3 főtt tojás
Elkészítése: A paradicsomokat - miután a szárukat kimetszettük - 1 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd héjukat lehúzzuk, magjukat kikaparjuk, húsukat fölaprítjuk. Az uborkát meghámozzuk, az egyiket szép kockákra vágjuk és a tálaláshoz félretesszük, a másikat földaraboljuk. A kétféle paprikát kicsumázzuk, majd ugyanúgy készítjük elő, mint az uborkát. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk. Az összes előkészített nyersanyagot - a tálaláshoz félretettek kivételével - finomra turmixoljuk. Beleöntjük az ecetet meg az olajat, borssal megfűszerezzük, csipetnyi cukorral ízesítjük, enyhén megsózzuk, és további fél percig turmixoljuk. Tucatnyi jégkockát szórunk bele, hogy jól lehűtse és a leve is több legyen. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A főtt tojást is kis kockákra vágjuk és a félretett zöldségekkel a jéghideg leveshez külön tálkákban tálaljuk.

 

 

Gaspacho - (hideg spanyol zöldség leves)

 

Egyik legismertebb spanyol specialitás, vidékenként különbözőképpen készítik.

  

Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 nagy uborka, 1 nagy fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál olívaolaj, 1 citrom leve, só, bors
Elkészítés: A hagymát reszeljük le, a fokhagymát zúzzuk, a paradicsomnak húzzuk le a héját, majd az összes hozzávalóval együtt turmixoljuk össze. Díszítésképp megtarthatunk néhány kocka uborkát. Tegyük hûtõbe egy órára és hidegen tálaljuk. (nana.hu)

Zolee azt mondta, hogy húsleves alapot turbózott fel a "zöldségesleves trugyival", és ahogy láttuk fel is forralta, és úgy tette jégre. 

 

 

 

 

 

Főétel: Mézes-csilis csirkeszárny

 

A besózott csirkeszárnyakat bő olajban megsütni. 

Öntet: Barbecue szósz, csiliszósz, méz,

 

 

 

Zolee receptje:

 

Mézes chilis csirkeszárnyak
Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 1 közepes nagyságú friss gyömbér, fél citrom leve, 1 narancs, 1 gerezd fokhagyma, fél dl Worcestershire mártás, 1 dl méz, 1 evőkanál dijoni csípős mustár, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyem, chili
Előkészítés: A csirkeszárnyakat megmossuk, megtisztítjuk, végeiket levágjuk és eldobjuk. A gyömbért éles késsel meghámozzuk, levágjuk a fás részeit, tormareszelőn lereszeljük, citrommal megcsepegtetjük, és félretesszük. Megmossuk a narancsot, a héját óvatosan lereszeljük, ügyelve arra, hogy a fehér keserű réteg ne kerüljön bele. A fokhagymát áttörjük.
Elkészítés: A gyömbért összekeverjük a narancshéjjal, a fokhagymával, Worcestershire mártással, a mézzel, a mustárral és az olajjal. A csirkeszárnyakat tálba helyezzük, leöntjük a mézes mártással, és lefedve a hűtőben legalább 6 óra hosszat, de inkább egy éjszakán át állni hagyjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Nagy tepsit kibélelünk alufóliával, rárakosgatjuk a húst, és ráöntjük a páclevet. A sütőben kb. 35-40 perc alatt barnára sütjük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Melegen a szárnyakra szórjuk, és tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desszert: Katalánkrém

 

Zolee receptje:

 

Desszert: Katalán krém
Hozzávalók 6 személyre: 12 tojás sárgája, 1/2 l tej, 1/2 l tejszín, 20 dkg cukor, 2 dkg orölt fahéj
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukorral és a fahéjjal kikeverjük, majd állandóan kevergetve felöntjük a felforralt tej és tejszín keverékével. Az egészet átszűrjük, és tűzálló tálakban vagy cserépedényekben vízgőzön 100-120 fokon átgőzöljük. A kész krémet a tálkákban lehűtjük, és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Közvetlenül a tálalás előtt a kristálycukrot a krém felszínén egyenletesen elosztjuk, és rápirítjuk. Az ideális eszköz erre a konyhai hegesztőpisztoly, ha nincs otthon ilyesmi, akkor a cukrozás előtt két percre tegyük a tálkákat a mélyhűtőbe, majd a cukrot a krémre szórva rakjuk be a tálkákat felülről grillezni tudó sütőbe, és a legnagyobb lángon égessük rá a cukrot.
Jó tanács: Ha a fenti megoldás sem megvalósítható, akkor egy külön edényben olvasszuk fel a kristálycukrot, és így öntsünk a tetejére égetett cukormázat.

 

 

A spanyolok egyik kedvenc édessége - Créme brulee

 

Így is készítik:

 

Hozzávalók 6 személyre
3dl tej
2dl tejszín
6db tojássárgája
15dkg cukor
1.ek keményítő
1 citrom,egész fahéj,3 dkg vaj,
Elkészítés: 2 dl tejet egy lábosba öntjük,reszelünk bele citrom héjat és tegyük bele az egész fahéjat és forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 5 percig.
A keményítőt keverjük el a maradék 1 dl tejbe. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral,majd adjuk hozzá a keményitős tejet,és óvatosan öntsük a meleg tejbe.
Ha szükséges leszűrhetjük. Ezután adjuk hozzá a tejszínt,és gyenge tűz fölött folyamatosan kevergetve főzzük addig, mig a krém sűrűsödni kezd. Ezután tálkákba öntjük. Olvasztott vajjal meg kenjük a tetejét hogy ne bőrösödjön meg,majd hagyjuk kihűlni,végül tegyük a hűtőbe.
Tálaláskor szórjuk meg a tetejét kristálycukorral,és toljuk a grillsütőbe, hogy a tetején karamell képződhessen.
A legjobb a forró sütő,és csak néhány pillanatig legyen bent a krém,akkor az igazi,ha a krém hideg,a teteje pedig meleg. (zsuzsanna11.blog.dada.net)

 

 

 

Források: tv2.hu, nana.hu, zsuzsanna11.blog.dada.net

1 komment

Címkék: menü receptek ganxsta hal a tortán gacpacho mézeschilis csirkeszárny katalánkrém

A bejegyzés trackback címe:

https://halatortan.blog.hu/api/trackback/id/tr62645630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsvike 2008.09.08. 17:22:00

Nagyon köszönöm. Már nagyon vártam, hogy megjelenjen Ganxsta Zolee menüjének receptje!
süti beállítások módosítása