Hal a tortán

Sztárok vetélkednek a tv2 főzős valóság-showjában

Utolsó kommentek

Kereső

Egyedi keresés

Demcsák Zsuzsa receptjei

2008.06.10. 16:19 welltina

A műsorvezető gyakran főz, de a mostani menühöz hasonló különlegességeket csak ünnepi alkalmakkor készít.

 

 

Íme a receptek:

Leves: Vargányakrém leves
Hozzávalók 5 személyre: 50 dkg vargányagomba, 30 dkg csiperkegomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma (összenyomva, apróra vágva), kakukkfű (lehetőleg friss 5-6 ág), csirkealaplé, 500 ml tejszín, tejföl, 20 dkg vaddisznó v. szarvas sonka


Külön készítem el a vargányát és a csiperkét.
A vargányát pici olívaolajon elkezdem pirítani, miután apró szeletekre vágtam. Sózom, borsozom, majd hozzáadom a kakukkfüvet és a fokhagymát, gyorsan kb. 2 dkg vajat teszek hozzá. Megvárom, amíg a levét elfövi, és barnulni kezd, közben pedig az alaplével locsolgatom.
A csiperkét kevés olívaolajon, vöröshagymán pirítom, sózom borsózom, ezt is az alaplével locsolgatom. Ha mind a kettő elkészült, összeöntöm, ehhez is kicsi alaplevet öntök, majd végül hozzáadom a tejszínt felforralva. Rottyantok egyet az egészen, és leturmixolom. A tálaláshoz tejfölt kikeverek tejszínnel, valamint apróra vágott vaddisznó vagy szarvas sonkával díszítem.

 

 

 

Főétel: Mozarellás csirkemell, rózsaborsba forgatott lazac, spárgával és újkrumplival
Hozzávalók: vendégenként 1 db fél, filézett csirkemell, vendégenként 1 db kb. 30 dkg-os lazacfilé, mozarella, 40 dkg spárga, fejenként 2-3 szem újkrumpli, római kömény, sült csirke fűszersó, rózsabors


A csirkemelleket szép szeletekre vágom, enyhén kiklopfolom, és sült csirke fűszersóval bepaskolom mind a két oldalát. Oldalanként egy-egy percig odakapatom egy serpenyőben, majd amíg még meleg, addig ráteszek egy-egy szelet mozarellát, hogy már egy kicsit ráolvadjon, mielőtt a sütőbe kerül. A lazacszeleteket megforgatom rózsaborsban, majd először a bőrös felét serpenyőben kisütöm nagyjából ezt is egy percig. Aztán megforgatom, és ezek után kerül ez is be a sütőbe a csirkemellel együtt. A sütőben nagyjából öt perc alatt készre sülnek, a lazac belül szaftos marad és puha, a mozarella pedig szépen ráolvad a csirkemellre.

Lazac steak
Hozzávalók: lazac filé, citrombors, olaj
Recept:
A lazacot a cirtomborssal bepaskoljuk, forró olajban először a bőrös részén megsütjük.

Köret: Zöldségragu
Hozzávalók: koktélparadicsom, fenyőmag, citrom
Recept:
A fenyőmagot tepsiben megpirítjuk, a koktélparadicsomot felaprítjuk a citromot pedig kifilézzük. Kis fazékban a hozzávalókat a lazac olajában összesütjük.

Római köményes burgonya
Hozzávalók: burgonya, só, bors, római kömény, olaj
Recept:
A krumplikat finoman átdörzsölöm, nagyjából egyenlő szeletekre vágom, majd sós vízben megfőzöm. A vízbe érdemes tenni egy-két zellerszárat is. Amikor megpuhultak, kiveszem a vízből, és serpenyőben megpirítom őket. A piruláskor hozzáteszek római köményt, egy szelet fokhagymát (összelapítva, apróra vágva) és 2 dkg vajat, ízlés szerint sót. Picit kapjon oda.

Spárga
Hozzávalók: spárga, só, cukor
Recept:
A spárgát meghámozom, majd sós, cukros vízben megfőzöm. Nagyon hamar kész van. Ezt tálalásig érdemes aztán jeges vízben állni hagyni.

 

Desszert

Pácolt eper borhabban
Hozzávalók: 1 kg eper, méz, balzsamecet, 1 üveg édes Tokaji szamorodni, 6 tojás, barnacukor
Az epreket megmosom, kettévágom, majd a felforralt balzsamecetben, amihez nagyjából egy pohár mézet öntök, megforgatom, kicsit összerottyantom. A balzsamecettel vigyázni kell, mert elég erős lesz a kipárolgása. Az ecetben pácolt epreket tányérokba teszem. A tűz fölött habüstben a hat darab tojást gyors kevergetés mellett habbá verem, közben hozzáadom az üveg szamorodni 3/4-ét. Gyorsan kell kevergetni, különben omlett lesz belőle. Ha kész van, akkor leveszem a tűzről és még kavargatom, hogy egy kicsit hűljön, majd az eprekre öntöm. Ha gyönyörűen befedte az epreket, akkor egy kicsit megszórom barnacukorral a habot és egy-egy percig a sütőbe teszem, hogy a barnacukor szépen ráolvadjon. Frissen készítem, melegen tálalom.

Ünnepi recept - almás pite
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 tojás sárgája, 1 tasak sütőpor, annyi tejföl, amennyit felvesz.
A hozzávalókat összegyúrom kézzel, masszává. Akkor lesz jó a massza, amikor már összeáll, és elválik a kéztől. A végén egy kis bucit kell kapni. A bucit elfelezem, egy kicsit pihenni hagyom.
Párolt alma: lereszelem az almát nagy lyukú reszelőn, majd lassú tűzön megpárolom kristálycukorral és fahéjjal. Ha megpuhult, akkor készült el. Sütés: egy nagy teflon tepsit kivajazok, kilisztezek. Az aljára rakom a kinyújtott tésztát (a buci egyik fele). Rászórok diót, és erre terítem az almát. A tetejére kerül a kinyújtott másik fél buci. MIután lefedtem az almákat a felső tésztát villával kilyuggatom. 180 fokon sütöm, amíg szépen meg nem barnul a teteje.

Forrás: tv2.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek demcsák zsuzsa spárga hal a tortán vargányakrém leves csirkemell mozzarellával lazac steak zöldségragu köményes burgonya

A bejegyzés trackback címe:

https://halatortan.blog.hu/api/trackback/id/tr6512862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása