Meghozták a sikert Kozsó számára a mexikói ízek, vagy a különleges torta, vagy a "békepipázás". Minden esetre ővé a heti trófea.
Íme a receptek:
Leves:
Navajo csirkeleves
Kedvenceim közül nem maradhat ki egy igazi indián (észak–amerikai) finomság! Egy nagyobb lábasban 1,5 liter vízzel elkészítem a tyúkhúsleves alaplevet, 3 db húsleveskockából. Egy másik edényben forró olívaolajba hintem a csirkemell-kockákat (mivel húsevő ragadozó vagyok, ez nekem minimum 50 dkg! Vagy több!). Kevergetem, és borssal megszórom. Ha már kifehéredett a hús, hozzáöntöm az apróra vágott hagymát, és jól megszórom curry-porral. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett párolom, míg össze nem esik a hagyma. Ezután hozzáöntök 1-2 doboz gombát (kinek-kinek ízlése szerint – én szeretem ha tömény és sűrű!) és egy üveg csemegekukoricát. Persze előtte a vizet leöntöm mindkettőről. Ez fontos! Ezután ízesítem még egy kis ételízesítővel, megkutyulom, és nyakon öntöm a tyúkhúsleves alaplével. 10-15 percig főzöm, majd folyamatos keverés mellett belezúdítok egy kis doboz tejszínt. Pár percig még szöszmögök vele, mixelgetem és kész. Nemesen egyszerű és „mindentvivő” levesrecept ez!
Mexikói leves
Hozzávalók: húsleveskocka, csirkemell, bors, olaj, kukorica konzerv, gomba konzerv, vöröshagyma, tejszín
Recept: A húsleveskockát felfőzzük vízben, hozzáadjuk a kukoricát és a gombát és puhára főzzük őket. A húst csíkokra vágjuk, olajon dinsztelt vöröshagymán megpirítjuk. Ha mindkét hozzávaló elkészült, összeöntjük őket és tejszínnel felfőzzük.
Főétel:
„Kozsitas” (Avagy mexikói fajitas "én"-módra)
Felszeletelek három színes kaliforniai paprikát (pirosat, sárgát, zöldet) és egy nagy fej hagymát ujjnyi vastag csíkokra. Itt néha Zorrót játszom, és különböző apró mintákat is karcolok a paprikákba! Ez azért jó, – szerintem – mert így jobban felveszik a fűszerek meg szószok ízét. 70 dkg darált marhahúshoz keverem a hagyma és paprika felét, a másik felét pedig 70 dkg darált csirkehúshoz adom hozzá. Jól megdögönyözöm mindkettőt. Tökéletes harmóniában kell lenniük. Ezt kevergetéssel érem el. Két serpenyőben felteszek egy kevés olívaolajat, belerakom a csirke-, illetve marhahúsos keverékeket, folyamatos kutyulgatás mellett, közepes lángon pirítom. Ha átpirult a hús (a csirke kifehéredett, a marha barna színű lett), hozzáöntöm a mexikói fűszerkeverékeket. A csirkéhez és a marhához más-más fajitas fűszerkeveréket használok, 1-1 tasakkal. (csirke: Casa fiesta, marha: Santa Maria). Mindkét serpenyőbe 1-1 dl vizet öntök, majd tovább párolom-pirítom kis lángon a húsos keverékeket, míg el nem párolog a levük, de azért figyelek arra, hogy ne száradjanak ki. Apróra vágok friss zöldségeket: paradicsomot, uborkát, paprikát, és külön-külön kis tálkákba készítem őket. Apróra vágott Jalapeno-paprikát is kiteszek egy kis tálkába. Mártogatós tálkákba pedig kiadagolok tejfölt, guacamole-szószt, sajtszószt, paradicsomos salsát. Mivel én csípem a csípős és fűszeres önteteket – nekem nem maradhat ki egy löttyintés kedvenc Cholula hot sauce-omból, chili-garlic ízzel! Ha szerencsém van, még kaktusz-befőttet is be tudok szerezni! Nagyon finom! Mikróban átmelegítem a tortillákat, és a melegentartó edényben az asztalra helyezem. A „Kozsitas”-okat minden vendég saját ízlése szerint rakhatja össze. Ez az igazi titok benne. Egyéniségekre van kitalálva, és kitálalva! A tortillát megkenhetik a szószokkal, rátehetik a csirke- vagy marhahúst, ezt meg lehet csepegtetni lime levével, majd tehetnek bele az apróra vágott friss zöldségekből, aki szereti a csípős ízeket, kövesse az én példámat, és permetezze be kedvenc hot fűszerével alkotását. Ezután fel kell tekerni a tortillát, mint egy palacsintát, és a végét behajtani. Nincs két egyforma fajitas, mindenki a saját ízlésének megfelelő kombinációkat készíthet, így ez a recept biztos siker! Zenével még tutibb!
Fajitas szószokkal
Hozzávalók: mexikói szószok, darált csirkehús, darált marhahús, olivaolaj, vöröshagyma, paprika
Recept: A vöröshagymát megdinszteljük két külön serpenyőben. Az egyikbe a csirkehúst, a másikba a marhahúst pirítjuk meg. Adunk hozzá fűszereket és megsütjük.
Desszert:
Kozsó málnás túrórudi-tortája
Egy kellően szimpatikusnak látszó nagy tálban robotgéppel összemixelem a felsorolásban szereplő közismert hozzávalókat: fél kocka margarin (13 dkg), 50 dkg túró, 30 dkg cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőpor: én inkább ezt javaslom, mert így kedvencem bűntudat nélkül élvezhető! 2 egész tojás, 1 csomag vaníliáscukor, 1 vaníliarúd belseje, reszelt citromhéj
A fenti alkotóelemeket addig kevergetem, míg egészen tökéletesnek tűnő állagot vesznek fel, és jól egymásba habarodnak. Míg a gép dolgozik, csupán emberi közreműködéssel – a két kezemmel összekavargatok: 1-2 csomag zselatint 1-1,5 dl vízzel. Közben felforralok 2 dl tejet, és miután langyosra hűlt, ráöntöm a zselatinra, majd az egészet rázúdítom a túrókrémre. Mielőtt a málna szomorú magányában összeesne, óvatosan, kanállal belekeverem a túrókrémbe, és az egészet kivajazott, kilisztezett tortaformába öntöm. Beteszem a hűtőbe, amíg meg nem szilárdul. Ha már összeállt a túrótorta, mikróban elkészíhető étcsokoládés tortabevonóval leöntöm. Mivel fontos a megjelenés, ahhoz, hogy színpadképes és szemgyönyörködtető legyen – dekorálok! Minden szeletet 1-1 szem málnával és mentalevéllel díszítek.
Túró Rudi torta
Hozzávalók: margarin, túró, édesítőszer, citrom, tojás, vaníliarúd, zselatin, tej, eper, csokoládébevonó
Recept: A margarint, a tojást, a túrót, az édesítőszert, a citrom reszelt héját, a vaníliarúd kikapart közepét összekeverjük. A zselatint tejben felmelegítjük, elkeverjük majd a masszához adjuk. Az epret felvágjuk és szintén belekeverjük a tésztába. Kikent tortaformába öntjük és hűtőbe tesszük. Ha kifagyott, a csokoládébevonót felolvasztjunk és a tetejére simítunk.
Forrás: tv2.hu
Utolsó kommentek