Hal a tortán

Sztárok vetélkednek a tv2 főzős valóság-showjában

Utolsó kommentek

Kereső

Egyedi keresés

Kárász Robi menüje

2008.10.31. 14:11 welltina

 

Mindent egy lapra tettem fel a menüt illetően, mivel a hét folyamán már nyilvánvalóvá vált, hogy mindannyian a magyaros ízeket kedvelik, én viszont egy franciás vonalat választottam, szerencsére bejött. A menü egyes fogásait már mind elkészítettem korábban is, de egyben nem tudtam, hogy fér bele az időbe, ezért előző héten lepróbáltam az egészet T. Nagy Tamás barátommal.”

 

 

 

 

Menü

 

Előétel: Osztriga

Jégágyontálalt osztriga
Hozzávalók 4-6 személyre:
12-18-23 db-os kiszerelésű bretaigne-i osztriga. Nagyon fontos, hogy frissnek kell lennie, hiszen rendkívül gyorsan megromolhat. Vagyis 1-2 napos lehet (érdemes a feltálalás előtt is jégen hűteni).

Elkészítéséhez feltétlenül szükséges 1 db Osztriga kés (felnyitáshoz), 1 db osztriga állvány vagy egy nagyobb méretű tál, amibe kúp alakban összetört jeget teszünk, és annak a tetejére helyezzük fel a felnyitott osztrigákat. Melléjük tálaljuk a negyedre vágott citrom darabokat. Fogyasztásánál ajánlott a behűtött száraz pezsgő, frissen örült bors, vaj (echire vagy president sós legyen) és friss bagette, chibatta.

2. Antpasti tál (vagyis olyan ételek, amelyek nem tészta és szénhidrát alapúak): Joselito sonka (spanyol), Pármai sonka, szárított paradicsom, olívaolajba áztatva, szárítot articsóka olívaolajba áztatva

 

Leves: Burgonyakrém leves szarvasgombával megbolondítva

Burgonyakrém leves szarvasgomba arpachio-val
Elkészítés: Főzzünk alaplevet, (én csirkehúsból készítettem), 3 liter vízbe tegyünk 40 dkg csirke húst, 2 kisebb sárgarépát, fehérrépát, 1 fej vöröshagymát, sót. Hagyjuk az alaplevet megfőni, hasonlóan egy hagyományos húsleveshez. Közben egy másik fazékba rakjunk bele egy evőkanálnyi vajat, majd tegyünk hozzá egy fél sárgarépát karikára vágva. A forró vajon futtassuk meg a répakarikákat, majd tegyünk hozzá 3-4 felkockázott étkezési burgonyát. Öntsük fel vízzel, éppen annyira, hogy a víz ellepje a burgonyát, és főzzük puhára. Amikor a burgonya megfőtt, turmixoljuk össze, és adjuk hozzá a leszűrt alaplét. Éppen annyit, hogy a kapott leves krémszerűvé váljon. Érdemes folyamatosan adagolni és kevergetni, hogy nehogy túlságosan híg legyen. Amikor elértük a megfelelő állagot, akkor 1,5 deci főzőtejszínt keverjünk hozzá, folyamatos melegítés közben. Ezzel éri el a krémleves a megfelelő bársonyos konzisztenciát. 

 

  

Főétel:Borjúbélszín flambirozva

Borjúszűz flambírozva
Hozzávalók:
60-70 dkg borjúpecsenye (ez a fiatal bélszín), 1 db cukkini, 3 db californiai paprika – lehetőleg trikolor (piros, sárga, zöld), ennek a tálalásnál lesz jelentősége, hogy a köretünk szó szerint színes legyen, 1 szál poréhagyma, 2 cs. petrezselyem, 1 dl konyak, 2 evőkanálnyi vaj, 1 dl olívaolaj
Elkészítés: A zöldségeket julienre, vagyis hosszú vékony csíkokra vágjuk fel. Amikor ez megvan, rakjuk félre egy tányérra. Bő olajban aranybarnára süssük meg a poréhagyma csíkokat. Rakjuk félre egy tálra, kihűlés után sózzuk meg. A petrezselymet aprítsuk fel, rakjuk félre. Egy nagyobb méretű serpenyőt hevítsünk fel. A csíkokra felvágott borjúszüzet öntsük bele a forró serpenyőbe (ez azért fontos, hogy valóban felhevített legyen, mert a belerakott hús rétege a gyors, forró hő hatására bezár, így belül szaftos marad a hús (bármennyire is furcsa, de nem kell alá se vaj, se olaj). Folyamatos kevergetés mellett futassuk meg a borjúszűz csíkokat, éppen annyira, hogy legyen fehér a külső réteg. Ha megvan, vegyük ki a húst egy külön tálra, rakjuk le, de a közelben, kéznyújtásnyira legyen, hiszen nemsokára ismét szükségünk lesz rá. A serpenyőbe öntsünk egy kis olívaolajat, forrósítsuk fel. Helyezzük rá a julienre felvágott zöldségeket, és folyamatos kevergetés mellett roppanósra süssük (ha szükséges, közben rakhatunk mellé egy kis vajat). Rakjuk vissza a borjúszüzet, és együtt a zöldségekkel keverjük tovább (gyors, határozott mozdulatokkal). Öntsük a serpenyőbe a konyakot, és azonnal gyújtsuk meg! Hagyjuk, amíg a konyak elég. Ekkor tegyük hozzá a maradék 1 evőkanálnyi vajat, amit olvasszunk el a kész ételen, és gyors mozdulatokkal keverjük össze (a legvégén hozzáadott vaj kellemes zamatot ad az ételünknek). A tálalásnál arra figyeljünk, hogy a frissen elkészített ételt lehetőleg a szakács tálalja. Egy spicckanálnyi köret (a zöldség) mellé rakjuk a borjút, lehetőleg a tányér közepére. A tetejére máglyaszerűen tegyük fel a poréhagyma szalmát. A szélére pedig dobáljuk rá petrezselymet. Nem csak szép, dekoratív, színes lesz a tálalásunk, hanem finom is. És ez tetszeni fog a vendégeinknek.

 

Desszert: Francia sajtok, 3 féle. Külön tálalva, személyenként (6-7 dkg/fő)

 

Desszert: Krémprülé

Creme brulle (napközben melegítsük fel az alapkrémet, öntsük ki a kis tálkákba, és rakjuk hűtőbe). Vacsoránál vegyük elő, szórjunk rá barnacukrot, és karamellizáljuk meg kisebb gázégővel (ezt megvehetjük barkácsáruházakban is). 

 

 

Forrás: tv2.hu

Szólj hozzá!

Címkék: receptek hal a tortán kárász robi kárász róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://halatortan.blog.hu/api/trackback/id/tr93745524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása